2020-FEST projekt – Krumplifesztivál Gávavencsellőn

2021. augusztus 25.

Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja által társfinanszírozott “2020-FEST – Testvértelepülések jubileumi fesztiváljai a határmenti önkormányzatok és lakosok együttműködésének megerősítéséért” (projektazonosító: FMP-E/1901/4.1/041) projekt keretében 2021. augusztus 21-én Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata megrendezte a már nagy hagyománnyal rendelkező kulturális és gasztronómiai elemeket felsorakoztató Krumplifesztivált, amelyen a nagyközség testvértelepülése, Bodrogszerdahely képviselői is részt vettek.

A célok között szerepelt, hogy a közösség kulturális értékei, valamint a valódi leleményesen elkészített különleges és hagyományos krumplis ételek kerüljenek bemutatásra. Azért, hogy a főzőversenyre kitelepült családok, közösségek vidám hangulatban készülhessenek, a színpadon színes programok is szórakoztatták őket, és a fesztiválra kilátogató helyi és más településekről érkező vendégeket.

Köszöntő beszédében Berecz János polgármester kiemelte, hogy milyen fontos a közösség építése; ez a nap is ezért került megrendezésre. A járvány ugyan valamelyest elszakította az embereket egymástól, itt viszont lehetőségük nyílt újra találkozni, közösen örülni a programoknak, együtt főzni, szórakozni. Az egész napos színes programot a debreceni híres rockbanda, a Tankcsapda élő koncertje zárta. 

A nemzetközi jelentőségű nyári fesztiválhoz a nagyközség hangtechnikai eszközöket is beszerzett.

A projekt közvetett célja a határon átnyúló együttműködés szintjének növelése mind a résztvevő önkormányzatok, mind az érintett lakosság körében és kulturális területen további, hosszútávú együttműködési feltételek megteremtése, a minőségi fesztiválkultúra közvetítése volt. További közvetett cél a megyék településein lakók érdeklődésének felkeltése a rendezvények, a helyi kultúra, a gasztronómia és hagyományok iránt, amely évről évre növelheti a látogatók, érdeklődők számát.

A projekt partnerei:

Vezető kedvezményezett: Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata gavavencsello.hu
Kedvezményezett 1: Obec Streda nad Bodrogom stredanadbodrogom.sk
A projekt időtartama: 2021. március 1 – augusztus 31. (6 hónap).
Az ERFA támogatás összege: 49 158,53 EUR
A projekt teljes költségvetése: 57 833,56 EUR

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Fotók: Dodó Ferenc Forrás: SZON – Krumplifesztivál Gávavencsellőn