Sajtóközlemény: Önkormányzati hivatal energetikai korszerűsítése Paszabon

2021.02.15.

Paszab Község Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert el támogatást a Paszab, Fő út 9. sz. alatt található önkormányzat hivatali épületének korszerűsítésére a TOP-3.2.1-15 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívás keretein belül. 

Projektazonosító: TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00087

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 40,84 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg 100 %-os támogatásból. A vissza nem térítendő európai uniós támogatással megvalósuló beruházás eredményeként jelentősen csökken az épület fenntartási költsége.

A projekt közvetett célja a használati komfort növelésén túl az energiafelhasználás, közvetve az intézmény földgáz felhasználásának csökkenéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése, a környezettudatos üzemeltetés, továbbá, hogy az üzemeltetési költségek csökkenjenek a beépített korszerű műszaki berendezéseknek köszönhetően.

A pályázat keretében megvalósult az Paszab, Fő út 9. szám alatt található, az 1960-as években épült önkormányzati hivatali épület energiahatékonysági fejlesztése, melynek keretében homlokzati szigetelés, nyílászárók cseréje 3 rétegű üveggel ellátott korszerű hőszigetelt nyílászárókká, fűtéskorszerűsítés. Modern, kondenzációs gázkazán került beépítésre.

Megtörtént a világítási rendszer modernizálása, melynek keretében LED-es világítótestek kerültek beszerelése. Az épület 3  kW teljesítményű napelemes rendszerrel történő felszerelése is megtörtént, továbbá a projektarányos akadálymentesítést is végrehajtottak. Projektarányos akadálymentesítés keretében az épületbe való bejutáshoz szükséges mozgáskorlátozott rámpa, akadálymentes WC és infokommunikációs akadálymentesítés valósul meg.ERFA

A korszerűsítés eredményeként az épület jelenlegi magas épületüzemeltetési, fűtési és elektromos energia költségeit jelentős mértékben csökkentjük.

A beruházás műszaki átadására 2018. november 15-én, az épület ünnepélyes átadására 2019. május 20-án, a Szőttesnap keretein belül került sor.

A projekt megvalósításával lehetővé vált, hogy a kor körülményeinek megfelelő, energiahatékony hivatali épületben tudják fogadni a község lakosait.