"Cigánytábor az égbe száll" Hagyományörző Egyesület


A „CIGÁNYTÁBOR AZ ÉGBE SZÁLL” Hagyományőrző Egyesület 1986-ban alakult. Az egyesület keretein belül működik a Párno Graszt együttes.

A Párno Graszt együttes 1987-ben alakult Paszab községben. A több generációból álló együttesnek - melynek legfiatalabb tagja tízéves, legidősebb tagja hetvenhét- mindannyian roma származásúak. A Párno Graszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér mint a tisztaság, a ló mint a szabadság szimbóluma vezérelte őket. Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, brácsa, gitár, nagybőgő, tárogató, szájbőgő. Céljuk az autentikus cigányzene és tánc bemutatása és megőrzése.

A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték. Az együttesen belül egy tizenöt tagú tánccsoport is működik, táncanyaguk a cigánycsárdás, a szatmári botoló, a hagyományos cigánytánc. Az együttesen belül az utánpótlásra is gondoltak azért, hogy a hagyományok őrzése folyamatos legyen, hiszen 6 -18 éves korú gyerekek folyamatosan gyakorolják mind a zenei mind pedig a táncos előadásokat.

Négyévi gyűjtőmunka eredményeként jelent meg az első nagylemezük 2002-ben „Rávágok a zongorára” címmel, mely a magyarországi zenekarok közül elsőként felkerült a hivatalos európai világzenei slágerlistára, aminek hatására mind Magyarországon mind pedig Európa szerte folyamatos meghívásoknak tesznek eleget.

Második nagylemezüket 2004-ben adták ki, melynek címe: „Járom az utam”

A zenekar tagjai:

Oláh József (tambura, guitar, vocal)
Oláh János (double bass, vocal)
Jakocska János (guitar, vocal)
Balogh Géza (guitar, vocal)
Németh István (water can, oral bass)
Horváth Sándor (vocal, spoon)
Tóth Ferencné (vocal)
Oláh Jánosné (vocal)

Elérhetoség:

Oláh Jánosné
06-30-418-0920
Weblap: www.parnograszt.net


max maillots max maillot air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet woolrich outlet