Bakancsok Turisztikai Egyesület


Tel: 06-70-387-8946 Czomba Zoltán

A „hőskori” olimpiai ötpróbák során verbuválódott össze egy közösség, melyből kinőtt egy természet szerető és járó alakulat. Az alkalmi találkozásuk után pár évvel, 1983-ban mint egyesületi szakosztály lett tagja a Magyar Természetbarát Szövetségnek. Az új törvények megjelenésével 1991-től önálló egyesületként jegyezte be a bíróság.

Az első időszakban a tagság zömét általános iskolások adták, napjainkban viszont a „veterán” alapító tagok, és azóta megszaporodott családtagjaik. A rendszeres túrázások a gyalogos ágazatban történtek, de több alkalommal fordult elő evezés, kerékpározás is. A helyszínek igen változatosak voltak, bár a közelsége és szépsége miatt a Zempléni hegység volt a fő cél. Az itt futó turistautak mindegyike végig lett járva, ismerős lett valamennyi turistaház. De nem csupán a Zemplént járta az egyesület: eljutott az ország szinte valamennyi hegységébe, járt a Tátrában, a Szlovák Paradicsom útjain, Székelyföld havasaiban is. A túrák zömét az egyesület vizsgázott túravezetői vezették, vezetik jelenleg is. Az erdő-mező járás mellett sikeres volt a honismeretei munka is több országos elismerés bizonyítja ezt. Az utóbbi években a rövid, hétvégi túrák ritkultak, viszont évente egy-két táborozás kerül megrendezésre.

A helyszínek változatosak: Krasznahorkától az erdélyi Gyilkos-tó mellett volt táborozás a Zemplén több pontján, a Mecsekben, de nem maradt ki a Beregi Tisza-hát sem.

Az idei nagy terv: Erdély: Kárpát-Egyesület vándortábora Máramaros megye szívében, a Gutin-hegységben.