Polgárőr Egyesület


Egyesületünk 1992-ben alakult. Megszervezője első (tragikus sorsú) polgármesterünk, Tajthy István és Hadobás István, aki hosszú éveken át tevékenykedett, mint önkéntes rendőr.

32 főt számlált az alakuló ülés. A szükséges formaságok (bírósági bejegyzés, alapszabály, stb.) után az egyesület csatlakozott a megyei szövetséghez.

Alapvető feladata községünk közrendjének, a lakosság nyugalmának biztosítása. Mivel az előírások igen kevés jogot adnak a polgárőrök kezébe, a hatékony munka érdekében szoros kapcsolat alakult ki az ibrányi rendőrörssel. Közös tevékenység során létrejött Paszabon az önálló KMB iroda, melyben megfelelő  elhelyezést kapott az egyesület is. A működési feltételeket, a szolgálat ellátáshoz szükséges feltételeket a helyi önkormányzat költségvetésébe tervezik, ezt bővíti az a néhány nyert pályázat, melyet a szakmai szövetségek írnak ki. A működés alapvető célja a járőrözés, mely általában az éjszakai időpontokban zajlanak, de folyamatosan jelen van a tagság a helyi rendezvények biztosításánál (Duatlon Fesztivál, Szőttes Napok, stb.). A szolgálat minél szakszerűbb ellátása érdekében a polgárőrök előzetes felkészülés után vizsgát tettek, melyet az országos szövetség feladatlapjain végezhettek el. A szolgálat mellett szórakozás is segíti az összetartást, évente állandó résztvevője az egyesület a Rétközi és Megyei Polgárornapon. Ezeken a családtagok is részt vesznek, ezzel engesztelődve az évközi lemondásokért.

Állandó rendezvény az éves közgyülés, ahol megjelennek a különböző irányító szervek vezetői, a rendőrség képviselői, valamint a szomszédos települések polgárőr vezetői. Az értekezlet hivatalos hangulatát egy vacsora és baráti beszélgetés oldja.