Körséta


Miért érdemes ellátogatni Paszabra?

E kérdésre a választ manapság igen könnyű megadni: mert kistelepülésünk évről évre szépül, fejlődik, de fő indok, hogy községünk a PASZABI SZŐTTES szülőhelye.

Az alábbi képre kattintva egy valósághű körsétát tehet Paszabon.

Úgy gondoljuk, hogy az utóbbi években ez a népművészeti hagyomány felélesztése és folytatása előbbre mozdíthatja kis falunk fejlődését, megismertetését országszerte. Bár manapság családi vállalkozás keretében végzik a szövést, azonban a településen található szőttesház és helytörténeti kiállítás megtekintésével, a hagyományosan megrendezett PASZABI SZŐTTESNAPOK-on való részvétellel az idelátogató is betekintést nyer e népművészeti termék készítésébe és megismerkedhet településünk történetével.

Paszab kistelepülés az Észak-Alföldi Régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza-folyó mellett található. A község Tokaj felől is és Nyíregyháza felől is műúton könnyen megközelíthető.

Önkormányzatunk az elmúlt évek során arra törekedett, hogy az infrastrukturális fejlesztés mellet a közintézmények a mai kor igényeinek megfelelő színvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani. Ennek érdekében folyamatosan figyelemmel kísértük a pályázati lehetőségeket.

 

Az elért eredményeket az alábbiak szerint értékelhetjük:

- Felépítésre került a ’90-es években az Általános Iskola épülete, mellyel lehetővé vált, hogy a paszabi tanulóknak ne kelljen átjárni a szomszéd településre felsőtagozatba, hanem helyben valósulhasson meg az általános iskolai oktatás minden évfolyamon.

- A településen kiépítésre került a vezetékes vízhálózat, a gázhálózat, a szennyvízcsatorna-hálózat, a teljes közvilágítási hálózat, valamint rendelkezünk kábeltelevíziós-hálózattal is.

- Büszkék vagyunk arra, hogy 2003-ban Paszab portalanná vált, új aszfaltburkolatot
kapott az utolsó földút is.

- A 2003-as évben megújult az Óvoda konyhája.

- Településünkön 2004. májusában a község gyermeki számára játszótér létesült.

- Az utóbbi években folyamatos parkosítást hajtottunk végre, melynek következtében egyre több zöld terület létesül községünk területén.

- Megvalósult a régi homokbánya rekultivációja, mely továbbfejlesztésével egy sportolásra alkalmas terület kerül kialakításra.

- Folyamatos virágosítással szépítjük környezetünket (parkjainkat, intézményeinket, utcáinkat).

- Az elmúlt évek során közintézményeink felújításra kerültek: 2005-ben a Tornaszoba, 2007-ben a Szőttesház épülete, amely előtt egy impozáns park került kialakításra, 2009-2010-ben az óvoda és ravatalozó épülete, 2011-ben pedig az orvosi rendelő épülete újulhatott meg. 2011-ben a község központjában található műemlék református templom felújítására is sor került a Paszabi Református Egyházközség sikeres pályázata által.

Működik településünkön orvosi rendelő, postahivatal, gyógyszertár. Valamennyi intézményünk a település Fő utcán helyezkedik el. 2007. szeptemberétől az általános iskola és óvoda az ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat tagintézményeként működik.

A település infrastruktúráját tekintve szinte teljes az ellátottság, valamennyi út portalanított aszfaltút Paszabon. Az internet, kábeltelevíziós és telefonhálózat is kiépítésre került településünkön.

A szennyvíz, az ivóvíz és az elektromos áram ellátottság a településen 100%-os. A gázhálózat kiépítettsége kb. 90%-os.

A lakosság foglalkoztatását helyben a közintézmények oldják meg, illetve az egyéni vállalkozások valamint 1-2 nagyobb gazdasági vállalkozás. Ezen túl a lakosság munkaképes részének döntő hányada a Paszabtól kb. 30 km-re fekvő Nyíregyházára jár munkavállalás céljából. A település hagyományápolása felélénkült, a Paszabi Szőttes újra jelen van a piacon.

Az Önkormányzat nemcsak a hagyományokat ápolásában, de hagyományok teremtésében is élen jár. Ebbe tökéletesen illeszkedik a már évek óta megrendezésre kerülő PASZABI DUATLON FESZTIVÁL, valamint a hagyománnyá váló PASZABI SZŐTTES NAPOK, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Egy lelkes paszabi nyolcadik osztályos diák, Tóth Márton által a község központjáról készített őszi kisfilmet az alábbi videóra kattintva nézhetik meg:


max maillots max maillot air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet woolrich outlet