Újra Paszabi Szőttesnapok!


szottesnap-2013.jpg

Kedves Paszabiak! Tisztelt Községünkbe Látogatók!

Büszkén mondhatom el, hogy Paszab Község Önkormányzata valamint lakossága immár tizedik alkalommal hívhatja vendégül a megye valamint az ország közönségét a Paszabi Szőttesnapok rendezvényünkre.
Az, hogy a Paszabi Szőttesnapok hírnévre tett szert -nemcsak a megye, hanem az országszerte is, mi sem bizonyítja jobban az, hogy a tizedik paszabi szőttesnapokra elfogadta meghívásunkat a Magyar Országgyülés Elnöke, Kövér László Elnök Úr.
Engedjék meg, hogy visszatekintsek az elmúlt 10 évre röviden.

Talán emlékeznek rá, mikor 2006-ben először -mikor még nem volt helyi rendezvénye településünknek- megfogalmazódott bennünk, hogy azt a helyi értéket, melyet a Paszabi Szőttes képvisel rendezvény keretében mutassuk meg a nagyközönségnek. A még romos, lepusztult tájházunkban nyitotta meg kapuit a szőttesház. A még akkor felújításra váró templom koncertnek adott helyet.
2006-ban még alig pár tucat látogató érkezett településünkre. Azóta minden évben megrendeztük e számunkra oly fontos rendezvényt, mely – nyugodtan mondhatom – megváltoztatta településünk arculatát, színvonalát. Településünk e rendezvényeken felvonultatot számos jeles fellépőt, mint Mága Zoltán, Varnus Xavér, az operett színház társulatából jeles művészeket. Mindez arra ösztönzött bennünket, hogy még színvonalasabbá és látogathatóbbá tegyük Paszabot.
Így az elmúlt 10 évben megújult a szőttesház, a Fő utca, a Református Templom, székelykaput avattunk, központi teret hoztunk létre, a virágosítás, a település arculata, az idelátogatóknak azt sugallták, hogy Paszab Község minden évben újat mutató, és fejlődő település. Így van ez ebben az évben is.
A jubileumi szőttesnapra a szőttesház mögötti téren új filagóriát avatunk, megépül a község kemencéje, valamint a Paszabi Szőttes is elnyerte a „Megyei Érték” megtisztelő címet.
Bízom abban, hogy az idei programok is idecsábítják elsősorban valamennyi lakosunkat, illetve a megyéből és az ország más tájairól érkezőket valamint azokat, akik értékelik Paszab Község lakosságának igyekezetét.

Engedjék meg, hogy tájékoztassam Önöket a szőttesnapok programjairól.

Az első napon, július 24-én 10.00. órától 14.00. óráig várja látogatóit a Szőttes Népművészeti Ház és Helytörténeti Gyűjtemény.

A rendezvény fő napja, a szombati nap, azaz július 25-e. Ekkor községünk központjában lévő Szőttes Népművészeti Ház valamint a település Fő utcája ismét benépesül a népművészet számos remekével az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület valamint a megye más tájairól érkezett népművészei által (fajátékos, vászonvirág készítő, gyöngyfűző, mézeskalács készítő, fazekas, fafaragó, paszomány készítő, úri hímzést készítő). Ezt kiegészítve népi játszóház várja a gyerekeket a református parókia udvarán. A szőttesházban Vattai Jánosné a népművészet mestere várja a látogatókat és mutatja be a paszabi szőttes múltját és jelenét.
A szövőszékeken a nap folyamán folyamatosan készülnek a szebbnél szebb szőttesek, valamint a látogatók betekinthetnek a nyüstkötés mesterségének fortélyaiba is. A szőttesház másik termében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár kerül bemutatásra.
E mellett színes kulturális programmal is várjuk a község minden lakosát valamint a községünkbe látogató vendégeket.

E napon a paszabi Akácvirág Nyugdíjas Egyesület meghívására nyugdíjas szomszédoláson vesznek részt a környező települések nyugdíjas szervezetei, akik műsorokkal kedveskednek társaiknak. Ezt követően számos színpadi program várja a közönséget.

A nap részletes programja:

13.00 Ünnepélyes Megnyitó.
13.20. Nyugdíjas szervezetek műsorai
14.45. JUCUS és barátai – könnyűzenei műsor
15.35. Paszabi Turi Sándor Óvoda gyermekeinek műsora
15.45. Szabolcs Néptáncegyüttes – Elindultam szép hazámból c. műsora
           Majd ezt követően közös táncház.
17.30. PATAKY ATTILA
18.15. Folk N Break, az ILMK HIP-HOP táncosai valamint a Gold
           Dance Group tánccsoportjainak közös műsora
20.00  OPERETTGÁLA – Benkóczy Zoltán, Balog Tímea és Jenei Gábor valamint a Budapesti Walzer Táncstúdió táncosainak előadásában. Válogatás az operett irodalom legszebb és legnépszerűbb dalaiból. Részletek többek között a Csárdáskirálynő, a Marica Grófnő, a Mágnás Miska című darabokból. Az előadást palotás, bécsi keringő és vérpezsdítő kán-kán is színesíti.
21.30   Ünnepi tűzijáték Paszab Község Fő utcáján

Reméljük, hogy a színes programoknak köszönhetően számos vendéget köszönthetünk községünkben, akik e rendezvény által megismerik községünk értékeit és kellemesen töltik majd idejüket településünkön! Mindenkit szeretettel várunk!

Tajthy Péter
Polgármester


max maillots max maillot air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet woolrich outlet