IX. Paszabi Szőttesnapok


Csepregi Éva
Korda Balázs

Községünkben idén is megrendezésre kerül a község „kincsét”, a Paszabi Szőttest valamint a népművészet hagyományait bemutató Paszabi Szőttesnapok, melynek a község Fő utcája ad otthont.

2014. július 25-én (pénteken) 10.00-tól 15.00 óráig a Szőttes Népművészeti Házban szőttes, helytörténeti, úri hímzést és gobelint kiállítás tekinthető meg.

2014. július 26-án (szombaton) a népművészet számos ágát bemutató népművészeti kiállításban gyönyörködhetünk (úri hímző, fajáték készítő, paszomány készítő, bőrműves, foltvarró, fazekas, vászonvirág készítő, keresztszemes, gyöngyfűző, mézeskalács készítő) a község központjában, „Népművészek Fő utcáján”, valamint a Szőttes Népművészeti Házban a Paszabi Szőttes készítésének hagyományaiba és szövés mesterségébe engednek betekintést a szövőasszonyok, valamint Vattai Jánosné Anikó néni várja a látogatókat, hogy bemutathassa a szőttes sokszínűségét, egyedi mintavilágát. Aki ki szeretné próbálni a szövés mesterségét meg is teheti ebben a teremben. A szőttesház másik termében Kovácsné Tar Ilona úri hímzést bemutató kiállítása, valamint Bodovics Margó gobelin kiállítása tekinthető meg, továbbá láthatóak lesznek a nyugdíjas egyesület tagjai által készített hímzések is.

Idén először a gyermekeket népi játszóház várja a Református Parókia udvarán. Továbbá óvodapedagógusaink kézműves foglalkozásokra várják a kicsiket a kézműves sátorban. Lesz gipszfestés, gyöngyfűzés, papírhajtogatás, arcfestés.

Újdonságként az Ifjú Botanikusok Baráti Köre szervezésében „Így lesz kerek a világ!” program kerül lebonyolításra. Ennek keretében játékos, szemléletformáló feladatokat adnak az érdeklődőknek, akik a helyes megoldásért kis értékű, természetes anyagokból készült, megyénk termelőitől, kézműveseitől beszerzett ajándékokat kapnak. A feladatok témája: természetre alapozott termékek és szolgáltatások, természeti területek, kézművesség, azaz a helyi értékek és hagyományőrzés a természet- és környezetvédelem szempontjából.

E napon az Akácvirág Nyugdíjas Egyesület nyugdíjas találkozót is szervez. 11 órától fogadja a környező települések nyugdíjas szervezeteit, akik bemutathatják műsoraikat az általános iskola előtt elhelyezett színpadon.

A szombati nap részletes programja:

13.00  Nyugdíjasok köszöntése. Nyugdíjas Egyesületek műsora
13.30  Megnyitó. Ünnepi beszédet mond: dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Parlamenti Államtitkára. Köszöntőt mond dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő, és Tajthy Péter Polgármester
13.45  Nyugdíjas Egyesületek műsora
14.30  Puskás Jucus műsora
15.00  Szabolcs Néptáncegyüttes „Erdélyország-Tündérkert” c. műsora
16.00  RFE Tánccirkusz (mesedisco, pom-pom parádé, break dance)
16.50  Paszabi Turi Sándor Óvoda óvodásainak műsora
17.00  Csepregi Éva
18.00  Balázs Klári és Korda György


Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!