VIII. PASZABI SZŐTTESNAPOK


IASZ-operett.jpg

2013-ban ismét megrendezésre kerül a település kiemelkedő rendezvénye, a PASZABI SZŐTTESNAPOK.

Immár nyolcadik alkalommal hívjuk és várjuk a község lakosságát erre a hagyományápoló rendezvényünkre. A szövőnők által betekintést nyerhetünk a szőttes készítésének munkálataiba, felfedezhetjük a szőttes színes mintavi-lágát a kezdetektől a jelen, modernebb időkig.

Július 26-án a Szőttes Népművészeti Házban mindenkit vár 10 órától a szőttest bemutató kiállítás, ahol megtekint-hető a helytörténeti gyűjtemény is. A szőttesház másik termében úri hímzés és gobelin kiállításra is sor kerül.

Július 27-én (szombaton) a hagyományokhoz híven a központi helyszín a község Fő utcája lesz (a Polgármesteri Hivataltól az Általános Iskoláig), mely erre a napra átalakul a „Népművészek Fő utcájává”. A meghívott népművészek által betekintést nyerhetünk a népművészet sokszínűségébe, megismerkedhetünk számos nép-művészeti tevékenységgel. (úri hímző, fajáték készítő, foltvarró, fazekas, vászonvirág készítő, keresztszemes, gyöngyfűző) A hagyományápolás mellett e napon nyugdíjas találkozóra is sor kerül a helyi Akácvirág Nyugdíjas Egyesület szervezésében.  Ezen a napon színes programokkal várjuk a látogatókat.

A szombati nap programja az alábbiak szerint alakul:

10.30 - Meghívott nyugdíjas egyesületek fogadása
10.45 - A vendéglátó Akácvirág Nyugdíjas Egyesület köszöntő műsora
11.00 - Meghívott nyugdíjas egyesületek műsora
12.30 - MEGNYITÓ.  A RENDEZVÉNY DÍSZVENDÉGE: SOLTÉSZ MIKLÓS, AZ  EMBERI ERŐFORRÁSOK  MINISZTÉRIUMÁNAK ÁLLAMTITKÁRA

A nap folyamán „NÉPMŰVÉSZEK FŐ UTCÁJA” – Népművészeti Kiállítás és Vásár. A Szőttes Népművészeti Házban a paszabi szőttest bemutató kiállítás, Úri Hímzés és gobelin kiállítás tekinthető meg.

14.15 - A cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes műsora
15.00 - A Nyíregyházi Hölgykoszorú Énekegyüttes műsora
16.00 - Nagy Szilárd könnyűzenei műsora
17.00 - Y2K tánccsoportok fellépése   
18.00 - Az Ibrányért Amatőr Színtársulat  I. Musical-Operett Gálája a Madách Színház két művészével, Mahó Andreával és Csengeri Attilával

Ismét lehet sétakocsikázni a községben lovasfogattal, valamint kicsik és nagyok kézműves sátorban próbálgathatják kézügyességeiket.(gyöngyfűzés, nemezelés). Továbbá lehetőség nyílik arcfestésre is.
Reméljük, hogy idén is sok látogatót fogadhatunk rendezvényünkön, melyen megtekinthetik településünk népművé-szeti értékeit, továbbá a Fő utcán felállított színpadon színes programok várják vendégeinket.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg!