MÁRCIUS 15. – PROJEKTNAP AZ ISKOLÁBAN


2012. Március 15 - 16

Az általános iskolában 1848. március 15-e tiszteletére projektnapot szerveztek a nevelők.
A program 9 órától az intézmény aulájában a felsős tanulók, óvodások ünnepi műsorával kezdődött.
A megemlékezés az iskola előtti parkban folytatódott, ahol a Petőfi Sándort megelevenítő Tóth Márton, 8. osztályos tanuló elszavalta a Nemzeti dalt, Tajthy Péter polgármester elmondta ünnepi köszöntőjét, s a község elöljárói elhelyezték az emlékezés koszorúit a Millenniumi emlékszobornál.

A népes diákság és a község lakói hatalmas tapssal fogadták az Ibrányból érkező lovas huszárokat. Két kis diák-huszár átvette a paszabi zászlót, a pártás lányok pedig útravaló pogácsával ajándékozták meg a hagyományőrző lovas huszárokat.
A rendezvény ünnepi eseményei után a tanulók és az érdeklődők felkereshették a nemzeti színe öltözött iskola tantermeit, ahol 1848. március 15-e nevezetes színterei elevenedtek meg.

-    A Pilvax kávéházba betérve teát és a hadikonyhán sült pogácsát fogyasztottak el a vendégek, osztályok. A felszolgálásban, s az étkek készítésében a szülők segédkeztek. Itt megfogalmazták az osztályok „Mit kíván a paszabi diák” 12 pontját.
-    Landerer nyomdája is sok érdekességgel szolgált. Falitablón nyomdatörténetet követhettek nyomon, sajtótermékeket tekinthettek meg, s kézi nyomdával szöveget alkothattak az érdeklődők.
-    A Nemzeti Múzeumban korabeli emléktárgyak, régi pénzek, ’48-as zászlók, legóból mesterien megalkotott csatajelenet teremtette meg a hangulatot. Ezen a helyszínen katonadalokat, forradalmi verseket adhattak elő a tanulók.
-    A Városházát megidéző tanteremben 1848. március 15-e eseményeit, alakjait ábrázoló festményekből, tablókat készítettek a lelkes diákok.
-    Kézműveskedésre is lehetőség nyílt ezen a mozgalmas napon. A helytartó tanács termében kokárdát, karkötőt készíthettek különböző technikákkal: gyöngyfűzéssel, varrással, fonással.
-    A Budai Várbörtön helyszínéül a tornaterem szolgált. Ügyességi játékok várták az osztályokat. A „börtönlakók” szabadulásának feltét4ele 1-1 ügyességi játék, akadály teljesítése volt.

A történelmi helyszíneken az eredményes és lelkes munkát Kossuth-bankóval jutalmazták a pedagógusok.
A nap jó hangulatban telt el, valamennyi osztály sok élményben és ismeretben gazdagodott.
A projekt nap zárásaként az 5. osztály kapta az elismerő oklevelet, melyet kitörő lelkesedéssel vettek át.

(A nap eseményeit képekben megtekinthetik a Képgalériában.)