MEGHÍVÓ


kokarda.gif

„Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk, vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok!”
                      (Petőfi Sándor: Nemzeti dal)


Újkori történelmünk legszebb ünnepe március idusa. Mindazoknak az, akik mélyen átérzik egy olyan diadal nagyszerűségét, amelyik egy nép összefogásának eredményeként született.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve.

A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elveszett szabadság visszaszerzésének szimbóluma.

Ebből az alkalomból idén rendhagyó módon a paszabi általános iskolával közösen szervezzük ünnepségünket. Ebben az évben iskolánk tanulói különleges, egy egész délelőttöt átfogó műsorral készülnek megemlékezni.

Kérem fogadják el Paszab Község Képviselő-testületének valamint a paszabi általános iskola tanulóinak meghívását nemzeti ünnepünk alkalmából megtartandó megemlékezésünkre, melyre

2012. március 14-én (szerdán) 900 –tól
a paszabi általános iskola aulájában (Paszab, Fő u. 1)
kerül sor.

Az ünnepség programja:

9.00-tól  ünnepi műsor
9.45-től  lovas huszárok fogadása az iskola előtti téren, koszorúzás
10.00-tól a nemzeti színbe öltözött iskola tantermeibe 1848. március 15-e helyszíneit keltjük életre. A látogatók felkereshetik e dicső nap színtereit, mint a Pilvax kávéház, ahol lehetőség nyílik teázásra, hadikonyhán sült pogácsa elfogyasztására, valamint megtudhatjuk, mit kíván a paszabi diák 12 pontban.
Megismerkedhetünk a szabadságharc másik fontos helyszínével, a nyomdával, ahol nyomdatörténet megismerésére és szépíró versenyre kerül sor.
Megelevenedik a Nemzeti múzeum, ahol korhű jelmezek emléktárgyak bemutatása mellett versmondásra és katonadalok éneklése történik.
Megjelenítik diákjaink a korabeli városházát, ahol március 15-e eseményeit, kiemelkedő alakjait. Ezen a helyszínen lehetőség lesz tablókészítésre.
Ellátogathatunk a helytartótanácshoz, ahol kokárdák különböző technikákkal való készítése fog zajlani.
Nem maradhat ki a Budai  várbörtön, amelynek helyszíne a tornaterem lesz.

Kedves Asszonyom! Tisztelt Uram!

Meggyőződésem, hogy ez a különleges március 15-i rendezvény minden meghívott számára maradandó élményt fog nyújtani, és bemutathatjuk azt, hogy iskolánk diákjai milyen színvonalas és tartalmas megemlékezést szerveznek a község lakosságának.

Megtisztelő jelenlétükre számítva tisztelettel:

Tajthy Istvánné
tagintézmény vezető

Tajthy Péter
Polgármester