Szőttesnap


Paszab Községben már hagyományosan minden év július hónapjában kerül megrendezésre a település méltán híres népművészeti termékét népszerűsítő PASZABI SZŐTTESNAPOK.

A rendezvény fő helyszíne Paszab község Fő utcája, ahol a Szőttes Népművészeti Háztól az iskoláig a „Népművészek Fő utcáján” számos népművész mutatja be a felállított sátrakban mesterségét. Látható ruhakészítő, játékkészítő, mézeskalácsos, gyöngyfűző, fafaragó, passzomány készítő.

A Szőttes Népművészeti Ház múzeumi részében a látogatók a paszabi szőttes készítésébe nyerhetnek betekintést, továbbá megismerkedhetnek a szőttes történetével, a szőttesek sokszínűségével, és akár ki is próbálhatják a szövés mesterségét a szőttesháznál felállított takács szövőszéken.
A szőttesház másik termében gobelin és úri hímzés kiállítást tekinthetnek meg a rendezvény látogatói.
Minden alkalommal lehetőséget teremtünk arra, hogy e nap keretein belül a helyi asszonyok által készített kézimunkák is bemutatásra kerüljenek.

Természetesen a kulturális program sem maradhat el, ezért a Fő utcán felállított színpadon a meghívott nyugdíjas egyesületek zenés, táncos előadásait, népszerű néptánccsoportok, valamint könnyűzenei előadók műsorát tekintheti meg a látogatók. Lehetőséget teremtünk arra is, hogy a gyerekek kézműves sátorban foglalatoskodjanak, valamint lovasfogatra felülve körbekocsikázhatják Paszabot.

Az elmúlt években községünkben köszönthettük Mága Zoltánt valamint Varnus Xavért is, akik a helyi műemlék Református templomban koncerttel örvendeztették meg vendégeinket.

Reméljük, hogy a szőttesnapok megrendezésével egyre több látogatót köszönthetünk Paszabon.